Webinars voor onze patiënten

webinars voor onze patienten

De voorlichtingsavonden met als titel ‘bevallen in het JBZ’ hebben ten gevolge van de pandemie een nieuwe uitvoering gekregen. Voorheen was het auditorium maandelijks gevuld met zwangeren en hun partners.  In drie identieke sessies werd men op de hoogte gebracht van het wel en wee rondom bevallen in het JBZ. Daarna volgde een fysieke rondleiding over de verloskamerafdeling.

In 2020  zijn de informatieavonden vervangen door webinars. Met name Jacques Dirken, Remke Dullemond en Mieke Kerkhof stonden aan de wieg van dit project. Maandelijks is er een uitzending vanuit de ziekenhuisstudio. Aan tafel zitten een klinisch verloskundige, een gynaecoloog, een eerstelijns verloskundige en een verpleegkundige. Gedurende een uur is er een levendige interactieve sessie, aangevuld met een virtuele bezichtiging van de kraamsuites. Moderatoren stroomlijnen de chatsessie. Interessante vragen worden vanuit de chatsessie doorgeleid naar de gesprekstafel. Er wordt naar hartelust ingelogd en deelgenomen, ongeveer 150 stellen zijn met de studio verbonden.

De voordelen van de webinar zijn velerlei:

  • Er is een reductie van drie sessies naar één sessie.
  • Er is geen onrust meer op de verloskamerafdeling, omdat de fysieke rondleidingen zijn afgeschaft.
  • Men durft tijdens de chatsessie veel meer te vragen.

Het gehoor is onverdeeld enthousiast. Kortom: de transitie van voorlichtingsavond naar webinar is zo’n groot succes, dat ook in het post-endemische tijdperk deze vorm van patiënten-informatie gehandhaafd zal blijven.