Start VNOTES februari 2022

Start VNOTES februari 2022

Gynaecologen Brenda Pijlman en Darinka Sykora hadden op dinsdag 8 februari jl. een primeur met een nieuwe operatietechniek: vNOTES.

vNOTES staat voor Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Hierbij wordt door middel van minimaal invasieve chirurgie gebruik gemaakt van de natuurlijke toegangsholtes van het menselijk lichaam, zoals de mond, vagina, urinebuis en rectum. De nieuwe techniek leidt tot minder postoperatieve pijn, kortere ziekenhuisopname, minder complicaties en geen littekens: voor veel vrouwen een groot esthetisch voordeel. Een ander groot pluspunt is dat de eileiders in dezelfde ingreep meegenomen kunnen worden. Het verwijderen van de eileiders verkleint mogelijk het risico bij de ontwikkeling van eierstokkanker op latere leeftijd.

Deze nieuwe innovatie wordt begeleid vanuit de werkgroep gynaecologische endoscopie (WGE), waarvan Jan-Willem van der Steeg voorzitter is. Twee ziekenhuizen beheersen deze techniek. Vanuit hen worden nu 15 ziekenhuizen getraind, waarna de techniek door middel van een klinisch onderzoek (trial) zal worden geëvalueerd.

Onder begeleiding van proctor Huib van Vliet en collega’s van Applied Medical en Jan-Willem van der Steeg, werden de eerste 3 ingrepen succesvol uitgevoerd. Moe en voldaan konden Brenda en Darinka aan het eind van de dag van succesvolle eerste vNOTES dag spreken.

De komende periode zullen zij samen de leercurve doorlopen.