Primeur: robotchirugie voor de gynaecologie: de eerste hysterectomie op de robot

robotchirugie voor de gynaecologie

In dit najaar komt de nieuwe en tweede DaVinci Xi Robot in het JBZ. Deze aanschaf is samen met veel mensen mogelijk gemaakt. Met de komst van de tweede robot kunnen ook de gynaecologen complexe gynaecologische ingrepen op de robot gaat uitvoeren, zoals de sacrocolpopexie, endometriose chirurgie en myoomchirurgie.

Gynaecologen Pieternel Steures, Jan Peter de Bruin en Jan Willem van der Steeg zijn de afgelopen maanden druk geweest met scholing, bezoeken van robot operaties, simulatie trainingen op de DaVinci en de robot opleiding in Orsi (Gent), waar op varkens met de robot verschillende ingrepen zijn getraind.

Van links naar rechts: Galina, Steven, Noortje, Jan Peter, Pieternel, Jan Willem, Koen, Aarnoud, Vere, Marlies en Joost.

In de tussentijd is in het JBZ veel voorbereid, door de RVE, de OK capaciteitsteam, de vakgroep en het OK management. Het dedicated robot-team heeft intensief geholpen met protocolleren en voorbereiden van de eerste ingrepen, kortom een echte team effort.

Op vrijdag 10 juni 2022 was het zover: de eerste twee robot geassisteerde hysterectomien vonden plaats, onder leiding van proctor Steven Schrafford-Koops en Galina van Intuitive. OK-ondersteuning vanuit het dedicated robot-team kwam van Koen, Marlies en Vere. Anesthesie door Aarnoud Teune en Joost.

De twee operaties zijn succesvol verlopen. Pieternel, Jan Peter en Jan Willem hebben ieder verschillende stappen op de robot uitgevoerd, geassisteerd door Noortje, AIOS-gynaecologie. Tussen de ingrepen door was er tijd voor een goede lunch met worstenbroodjes en na afloop een evaluatie met de Bossche Bol!

We kijken terug op een zeer geslaagde introductie voor de robot chirurgie voor de benigne gynaecologie en herstart voor de urogynaecologie.  Komende maanden zullen we nog een paar keer onder leiding van een proctor opereren. Zodra de tweede robot ge├»nstalleerd is, starten we ons volwaardige programma op. Vanaf volgend jaar zal ook Malou Herman aansluiten bij het robotteam voor de endometriose en myoomzorg.