Perineum repair – Kennis & training

De perineum repair cursus is een unieke eendaagse cursus waarin het perineum postpartum centraal staat. Er is namelijk toenemend bewijs dat training van zorgprofessionals leidt tot betere diagnostiek en behandeling van perineumletsel, met als resultaat betere uitkomsten voor de vrouwen.

In 2023 hebben we voor de eerste keer onze cursus perineum repair georganiseerd. Deze cursus was succesvol en werd goed beoordeeld; nu is het jouw kans om te in te schrijven.

Bij 75-85% van de vrouwen treedt letsel op ten tijde van een vaginale partus. Obstetrisch sfincterletsel is een belangrijke oorzaak van fecale incontinentie. Fecale incontinentie komt voor bij 40-50% van de vrouwen 5 jaar na de partus waarbij obstetrisch sfincter letsel is opgetreden. Systematisch beoordelen van alle perineumletsels is essentieel om de ernst van de schade te beoordelen en te bepalen door wie en waar de patiënte gehecht zal worden. Zowel het gebruik van het soort hechtmateriaal als de hechttechniek voor herstel van perineumletsel en de episiotomie is van belang voor het herstel van de patiënte. Onjuist herstel van baringsletsel kan klachten geven zoals pijnklachten, pijn bij coïtus. Het missen of onjuist herstellen van sfincter letsel kan klachten geven zoals fecale incontinentie, echter soms pas op de lange termijn.

Zowel het voorkomen van letsel als de herkenning en het hechten van het letsel zal uitgebreid aan bod komen tijdens deze cursus.

De cursus is direct bijdragend en toepasbaar in de klinische praktijk voor AIOS, tropenartsen in opleiding en gynaecologen.

Accreditatie wordt aangevraagd.

Graag tot ziens op vrijdag 7 juni!

De organisatie,
Dr. K.W.M. van Delft, gynaecoloog met urogynaecologie als aandachtsgebied
Dr. H.P. van de Nieuwenhof, perinatoloog

Vrijdag 7 juni 2024

The Gallery in 's-Hertogenbosch

08.30 uur
Ontvangst in the Gallery met koffie en thee.

09.00 uur
Ochtendprogramma wat in het teken staat van preventie, herkenning van letsel en de theorie van het hechten.

12.30 uur
Gezonde Lunch met rijk belegd gezond broodje,
dagverse soep en een salade

13.30 uur
Middag programma - Oefenen met tutoren

  • Episiotomie repair (doorlopende hechttechniek)
  • Sfincter repair
  • Preventie van sfincter letsel

17.00 uur
Afsluiting, borrel en evaluatie.

Direct bij aanmelding kunt u online betalen. De kosten voor deze cursus bedragen € 195. Dit bedrag is inclusief al het cursusmateriaal en de kosten voor lunch, koffie & thee en borrel. Uw inschrijving is definitief als uw betaling is ontvangen. Het maximaal aantal deelnemers is 20.

Je kunt je op dit moment niet aanmelden voor de cursus Perineum repair.

20240607 Training perineum repair

Doelgroepen

  • Gynaecologen
  • AIOS gynaecologie (van 1e jaars tot en met differentiant)
  • Tropenartsen in opleiding